Hírek
Hírek

Az év első Mosoni-Duna evezése

2018. május 19 - 21.
Rajka-Dunaszentpál

A pünkösdi hosszú hétvégén a Mosoni-Dunán eveztünk. Május vége felé járva már kevésbé szokott az időjárás meglepetéseket okozni. Így volt ez most pünkösdkor is, bár a nyári hőgutát felidéző UV gazdag, perzselő napsütésre és hőségre azért nem számítottunk.

A túrán a klasszikus távokat eveztük. Szombaton Halászi kempingje volt a végállomas, vasárnap Kimlén a Cvika kemping, míg hétfőn kora délután Dunaszentpálra érkeztünk. És változott-e valami az elmúlt évekhez képest? A kempingek hozták a szokásos szintet, kivéve a rajkai kempinget, ahol komoly fejlesztések történtek a télen. A vizesblokk teljesen megújult és egészen elképesztő magas szinvonalon sikerült a felújítás. Öröm volt látni a fejlődést és a végeredményt.

A nyári lombruhában a folyó menti erdők nagyrészt elfeldték már azokat a partrendezési szörnyszülötteket, amiket a múlt évi tavaszi evezésen a gyakorlatilag még kopár fák még nem tudtak elfedni. Így kevésbé volt zavaró és illuzióromboló a folyó "rendezése". De ettől még a partmenti erdők tarvágása és a folyópart lecsupaszitása nagy népszerűségnek örvend főként a Kimle alatti folyószakaszon. Ugyancsak nagy divatja lett a Mosonin a vélt vagy akár valós, de vízig érő, újonnan kreált magánterületeknek (korábban megközelíthetetlennek gondolt szigeteken is), valamint az ezekre a figyelmünket felhívó minden tilos feliratú tiltó tábláknak.

Mindent egybe vetve, a szokásos jó hangulatú, kellemes három napos túrán vagyunk túl. Reméljük, a kezdők is hasonlóan fogják majd kedvelni a Mosoni-Dunán evezést.

A folytatásban remélhetőleg lesz majd még egy Mosoni-Duna evezés, méltóképp ünnepelve, hogy 20 éves jubileumot ünneplünk az idén ezen a folyón.

De addig is: két hét múlva indul a Sázava expedíciós túra.

 
2018-05-27 14:44:38 ::: Mihalik Balázs
 

Webmester ::
Varga Koritár Zsolt|zsolt.vargak277065b068e620512327cb852dcdb62dfreemail.hu
© 2006-2022