Hírek Regisztráció
Hírek --> Jelszó beállítása

Németországi Felső-Duna képek

 

Felkerültek a képcsarnokba is a fotók a majdnem két évtizede tervezgetett, és idén végre megvalósult Felső-Duna túráról. Nagyon szép szakaszokon eveztünk, érdemes megtekinteni őket. A Facebookon is megtaláható ugyanez a galéria, a képek egy részéhez kommentárral, de előbb-utóbb egy rendes túrabeszámolóval is jelentkezünk majd. Hasonlóan szép, izgalmas, és sikeres túrát kívánunk mindenkinek erre a szezonra!

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2019-07-08 11:38:30 ::: Borsik Márton
 

Drybag rendelési lehetőség

Mivel pótolni kell néhány elhasználódott drybaget, ezért Markovits Gergő fog a bevált amerikai gyártótól, az NRS-től rendelni néhányat. Be lehet csatlakozni hozzá, hogy a szállítási költséget csökkentsük. Készített is egy listát azokról, amiket szerinte érdemes lehet megvenni. Előzetes számítások alapján kb. 1500-2500 ft/darab körül lenne a szállítás ára, attól függően, hogy mennyien rendelünk.

https://drive.google.com/open?id=1m2bdk56BLDNV3ACEOKBpKmx7t7b5k9H5

Rendelést leadni ezen az e-mail címen lehet szeptember elejéig:
markovits.tibor.gergely@gmail.com

 

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-08-02 07:15:49 ::: Horváth Dániel
 

Expedíciós túra a csehországi Sázava folyón

2018. június 2 - 10.
Havlickuv Brod - Pikovice

Az idén tovább folytatjuk Csehország folyóinak felfedezését. A tavalyi nagyon, de nagyon kedvező, a Moldva felső szakaszán szerzett tapasztalataink és a csehországi vízitúrás és vízi turista ipar ránk gyakorolt hatása, valamint a gyönyörű cseh hegyvidékek okán egy újabb csehországi folyó felfedezésére vállalkozunk. Ezúttal Közép-Csehország a célpont, a Sázava folyó.

Hét nap evezés, az első és utolsó napi távok igazi vadvízen, amelyet még hajóink bírnak. Kastélyok, várak, fenyőerdők a szűk folyóvölgy fölénk magasodó hegyoldalain. Ékszerdoboz városkák a folyó mellett. Már csak jó idő kell.

Az expedíciós túrák meghívásosak, a jelentkezés már lezárult.

További infók itt.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-05-27 17:59:18 ::: Mihalik Balázs
 

Az év első Mosoni-Duna evezése

2018. május 19 - 21.
Rajka-Dunaszentpál

A pünkösdi hosszú hétvégén a Mosoni-Dunán eveztünk. Május vége felé járva már kevésbé szokott az időjárás meglepetéseket okozni. Így volt ez most pünkösdkor is, bár a nyári hőgutát felidéző UV gazdag, perzselő napsütésre és hőségre azért nem számítottunk.

A túrán a klasszikus távokat eveztük. Szombaton Halászi kempingje volt a végállomas, vasárnap Kimlén a Cvika kemping, míg hétfőn kora délután Dunaszentpálra érkeztünk. És változott-e valami az elmúlt évekhez képest? A kempingek hozták a szokásos szintet, kivéve a rajkai kempinget, ahol komoly fejlesztések történtek a télen. A vizesblokk teljesen megújult és egészen elképesztő magas szinvonalon sikerült a felújítás. Öröm volt látni a fejlődést és a végeredményt.

A nyári lombruhában a folyó menti erdők nagyrészt elfeldték már azokat a partrendezési szörnyszülötteket, amiket a múlt évi tavaszi evezésen a gyakorlatilag még kopár fák még nem tudtak elfedni. Így kevésbé volt zavaró és illuzióromboló a folyó "rendezése". De ettől még a partmenti erdők tarvágása és a folyópart lecsupaszitása nagy népszerűségnek örvend főként a Kimle alatti folyószakaszon. Ugyancsak nagy divatja lett a Mosonin a vélt vagy akár valós, de vízig érő, újonnan kreált magánterületeknek (korábban megközelíthetetlennek gondolt szigeteken is), valamint az ezekre a figyelmünket felhívó minden tilos feliratú tiltó tábláknak.

Mindent egybe vetve, a szokásos jó hangulatú, kellemes három napos túrán vagyunk túl. Reméljük, a kezdők is hasonlóan fogják majd kedvelni a Mosoni-Dunán evezést.

A folytatásban remélhetőleg lesz majd még egy Mosoni-Duna evezés, méltóképp ünnepelve, hogy 20 éves jubileumot ünneplünk az idén ezen a folyón.

De addig is: két hét múlva indul a Sázava expedíciós túra.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-05-27 14:44:38 ::: Mihalik Balázs
 

Gyertek velünk vízitúrázni, avagy a húsvéti Ipoly evezés

A tavaszi Ipoly evezésekkel tradícionálisan nagy bajok vannak. Nem elég, hogy az év első túrái szoktak lenni, és mint ilyen, gyermek betegségekkel küzdenek (nincs fakanál a főzéshez, nincs tészta a milánóiba), hanem az időjárás is aránytalanul erősen sújtja azokat. Az elmúlt években eveztünk már szinte nyári melegben is a tavaszi Ipoly túrákon, és volt részünk olyan estében is, amikor a viharos szél a havasesőt kavarta a lámpáink fényében. E két szélsőség közt azután volt mindenben részünk, kaptunk hideget, meleget, de főként esőt. Sokkal nagyobb valószínűséggel kapunk ezeken a túrákon esős időjárást, mint bármelyik másikon.

Az idei Ipoly evezés azonban még ezen is túltett. A második nap szinte végig szakadt az eső, időnként nyári zápor intenzitással, a legdurvább időszakokban még zivatart is kaptunk égzengéssel, ahogy kell, mindezt öt celsius fok átlaghőmérséklet mellett. A folyó azon szakaszán mindezt, ahol az uszadék torlaszok és/vagy bedőlt fák átlag kétszáz méterenként állták utunkat és amelyek többségét csak átemeléssel lehetett abszolválni. Kora délután az egyik regularis bedőlt fa miatti átemelés során az ártéri mezőn ponyvát bontottunk az eső ellen. Aznap nem is mentünk már tovább.

Azután este az egyik (esőmentes) öt perces időablak során a vízállás előrejelzést nézegetve világossá vált, hogy másnap délelőtt a folyó rohamos gyorsasággal fog kilépni a medréből és az elsőfokú készültségi szintig meg sem áll. Azonnal telefonos segítséget kértünk és másnap reggelre megszerveztük az evakuálást. De hogy biztosan ne történjék baj, egész éjjel óránként felkelt valaki vízszintet ellenőrizni. Szerencsére éjjel és kora reggel nem jött ki a mederből a folyó, így a tervezett ütemben, a feltámadt ponyvabontóan erős szélben és a továbbra is szakadó esőben a szlovák oldali Ipolyhídvégen fejeztük be a túrát.

Folytatás a május elsejei hosszú hétvégén a Mosoni-Dunán. Kevesebb esővel.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-04-09 11:28:57 ::: Mihalik Balázs
 

Hagyományos húsvéti Ipoly nyitóevezés

2018. március 30 - április 2.
Balassagyarmat-Dunabogdány

A hagyománnyá vált szezonkezdő tavaszi Ipoly evezést az idén ismét húsvétkor rendezzük meg. Reméljük a korai időpontot és nem épp tavaszi időjárást az az ünnep - idén először - négy napja kárpótolni fogja és kiváló szezonkezdetet tudhatunk majd a hátunk mögött. Annál is inkább, mert ilyen hosszú szakaszon még soha nem sikerült az Ipolyon eveznünk.

A nagypénteki utazás és gyors vízreszállás után mintegy 20 km evezés vár ránk az ipolynagyfalui táborhelyig. Szombaton a folyó legizgalmasabb szakaszán a bedőlt fákkal küzdve Ipolyság városáig próbálunk evezni. Vasárnap félig, de hétfőn egészében a már jó ismerős szakaszokon evezünk az Ipolyon, majd a Dunán folytatjuk a túrát egészen Dunabogdányig.

A túrára csak öregdiák és külsős barátaink jelentkezését várjuk.

További, részletesebb infók és jelentkezés itt.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-03-22 19:35:27 ::: Mihalik Balázs
 

Tavaszi túra kínálat

Az igazi tavaszra ugyan még várni kell, azonban ez nem riaszt el bennünket attól, hogy néhány hét múlva már valódi túrákra menjünk.

Ideje áttekinteni, tavasszal milyen lehetőségeket kínálunk a túrákra éhező közönségnek, valamint a tanulni vágyóknak.

Ipoly március 30-április 2.
Mosoni-Duna április 28-május 1.
Kormányosiskola Vol1 április 29.
Kormányosiskola Vol2 május 5-6.

 

(Photo: Pixabay)

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-03-21 11:46:59 ::: Mihalik Balázs
 

Hamarosan indul a 2018-as evezős szezon

Rekord meleg napokkal indult a március, és bár a hónap közepén visszatér a tél, reméljük hogy a tavaszi túrákon már valóban jó időben evezhetünk. De az eső sem tarthat minket vissza, március legvégén ismét vízre eresztjük a hajókat.

Idén is kijut majd a kalandból fiataloknak és vén rozmároknak egyaránt, úgyhogy figyeljétek a kiírásokat, ismét nagyon sok túrára van kilátás. Igyekszünk majd mindent időben meghirdetni.

Találkozunk a vízen, jó felkészülést addig is!

 

(Photo by Matthew Sleeper on Unsplash)

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2018-03-15 15:14:48 ::: Mihalik Balázs
 

Poprad túra fényképek a Képcsarnokban

A Poprad túrán készült fényképek első válogatása elérhetővé vált a Képcsarnokban. Akit érdekel, hogy milyen is volt a június közepi túra a Poprad és Dunajec folyókon, aki kíváncsi arra, hogy milyen egy hegyek közt kanyargó könnyű vadvízen túrázni, annak mindenképp meg kell néznie ezt az első válogatást, melyet még több is követni fog. Lesz miből válogatnunk, több mint ezer kép készült. Szeretnénk készíteni egy túrabeszámolót és egy kisfilmet is, melyek a fényképekkel együtt kicsit jobban visszaadnák azt a fantasztikus élményt, melyben része volt azon keveseknek, akik beneveztek erre az evezésre. Nemcsak a vadvíz, a napról napra változó folyó és a csodálatos táj miatt volt elképesztően jó a túra, hanem a Poprad minden evezős napra tartogatott meglepetései, valamint a számunkra szokatlan hegyvidéki hűvös időjárás és az ezzel járó esti, tíz fok alatti hőmérsékletek okozta kihívások miatt is.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2015-07-28 11:54:34 ::: Mihalik Balázs
 

Leave No Trace - hét alapelv a túrázók környezeti "lábnyomának" csökkentésére

Legtöbbünk számára a vízitúrázás és a természetjárás legfontosabb oka a természet és folyók csodálata. Szeretjük és tiszteljük a folyókat, lelkesedünk a táj szépségéért, mely hajózás közben körülvesz bennünket. Élvezzük a természet nagyszerűségét. Nincs is annál lehangolóbb, mint utunk során teleszemetelt vízpartokkal, kempinghelyekkel és faragatlan túrázókkal találkozni. Mindannyiunk kötelessége, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy megőrizzük a túráink által érintett természeti területeket eredeti állapotukban és azokat amennyire csak lehet, érintetlenül hagyjuk - másoknak és saját magunknak.

A The Leave No Trace Center for Outdoor Ethics (www.LNT.org) egy amerikai nonprofit szervezet, mely hét olyan alapelvet fogalmazott meg, melyek betartásával és alkalmazásával a természetjárók gyakorlatilag teljesen kizárhatják azokat a direkt behatásokat a környezetükre, esetünkben a folyók környezetére, melyeket ottlétükkel okozhatnak. Az amerikai evezős egyesületek minden evezőst az Észak-Amerikában rohamosan terjedő és a természetjáró körökben, valamint az ottani nemzeti parkokban is követendővé vált alapelvek szerinti túrázásra kérnek, arra, hogy a néhány egyszerű ajánlás betartásával a környezetbarát túrázási és kempingezési gyakorlatot kövessék.

Mint azt látni fogjuk, mi már több ajánlást is a túráink részévé tettünk. Jó lenne, ha maradéktalanul meg tudnánk felelni ezeknek az ajánlásoknak. A hét alapelvet és további részleteket az Érdekességek rovatban olvashatjátok.

 
A képre érvényes feltöltési limit jelenleg 1MB! Támogatott formátum: JPG, JPEG.


 
2015-06-06 21:11:13 ::: Mihalik Balázs
 
Webmester ::
Varga Koritár Zsolt|zsolt.vargakdcd45ff6208be3d81525d650dd0144bcfreemail.hu
© 2006-2022